Teknoloji Sohbetleri'nin altıncısı; HAVELSAN'ın öncülüğünde, "Otonom Teknolojiler" konusuyla 8-9-10 Eylül 2020 tarihinde 15:00-17:00 saatleri arasında çevrimiçi düzenlenmiş ve
HAVELSAN TV YouTube üzerinden canlı olarak yayınlanmıştır.
Etkinlik Videoları bölümünden ya da HAVELSAN TV YouTube üzerinden panel videolarımıza ulaşabilirsiniz.
Dr. Mert ÖZARAR, son 17 yıldır bilgi güvenliği sektöründe faaliyet göstermektedir. Kavramsal ve mevcut siber güvenlik ve gizlilik kavramlarını iş hayatında değerlendirebilme yeteneğine sahiptir. Daha önce TÜRKTRUST'da yazılım mühendisi, proje yöneticisi ve Ar-Ge görevlisi olarak görev yapmıştır. INFOSEC GLOBAL (KANADA) için sırasıyla Toronto, Zürih, San Francisco ve Riyad'da bulunan küresel ofislerinde teknik direktör olarak çalıştı. ISG'nin yerel anonim şirketini kurdu ve hem genel müdür hem de yerel CTO olarak çalıştı. 2020'nin ilk gününden itibaren HAVELSAN'ın dünya çapında siber güvenlik ve savunma operasyonlarının grup lideridir. Global hesaplarda güvenlik araştırmacısı, validator, teknik uzman, yanıtlayıcı, iş geliştirici ve lider olarak hizmet vermektedir. Ayrıca, bölgedeki dijital imzaların, kuantum direncinin ve 5G güvenliğinin öncülerinden biridir. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği ve Matematik bölümlerinden High Honour'un çift anadal programı ile mezun oldu. Ayrıca birbirini takip eden Bilgisayar ve Kriptografi iki yüksek lisans derecesini de almıştır. Ayrıca ODTÜ'den Bilgi Güvenliği ve Uygulamalı Kriptografi üzerine bir tezi bulunmaktadır. Mert'in Siber Güvenlik üzerine çeşitli yayınları, patentleri ve kitap bölümleri bulunmaktadır. Ayrıca, Türk Hava Kurumu Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde doktor öğretim üyesidir.
Prof. Dr. Ercan Öztemel 1962 yılında Elazığ’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. 1984 yılında İTÜ Sakarya Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 1985-1987 yılları Boğaziçi Üniversitesinde Yüksek Lisans, 1988-1992 yılları arasında İngiltere de Galler Üniversitesi Elektrik, Elektronik ve Sistem Mühendisliği Okulu, Sistem Mühendisliği Bölümünde doktora çalışmalarını tamamladı. 1993-2006 yılları arasında Sakarya Üniversitesinde öğretim üyeliği görevini yürüttü. Akademik hayatının yanı sıra 1993-2011 yılları arasında TÜBİTAK BİLGEM, Bilişim Teknolojileri Enstitüsünde Başuzman Araştırıcı olarak çalıştı. Bu enstitüde, özellikle savunma alanda Yapay Zekâ uygulamalarına yönelik araştırmalar yürüttü. Askeri eğitim uçakları üzerine benzetim sistemlerinin yerleştirilmesi (uçan simülatör), Yapay F16 Pilotu, hemşire robotlar, sanal dünyada savaş tatbikatları gibi zamanında türünün ilk örnekleri olan projeleri gerçekleştirdi. 1997-2010 yılları arasında Batı Avrupa Birliği Silahlanma Grubunda hem araştırmalar yürüttü hem de 11. ve 15. Gruplarda Yürütme Kurulu Üyeliği, 2001-2006 Yılları arasında NATO bünyesinde bulunan Sistem Anali ve Benzetim (SAS) Paneli üyeliği görevinde bulundu. Diğer yandan Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı kapsamında çılan IPROMS (Zeki Üretim ve Makineleşme Sistemleri) Mükemmellik Merkezi projesinde Yürütme Kurulu Üyesi olarak çok sayıda alt projenin oluşturulması ve yürütülmesine destek verdi. 2011-2015 yılları arasında ise ÖSYM Başkan yardımcılığı, 2012-2017 Yılları arasında TUBİTAK Kamu Araştırmaları Grubunda Yürütme Kurulu üyeliği görevlerini yürüttü.
gibi alanlarda araştırmalar yapmaktadır. Bu konularda çok sayıda yerli ve yabancı dergilerde/yayınevlerinde basılış makale, bildiri ve kitapları bulunmaktadır. Halen, Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği bölümünde Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı olarak çalışmaktadır. Yayınları, projeleri ve diğer akademik aktiviteleri ile ilgili olarak detaylı bilgilere Endüstri Mühendisliği Bölümü web sitesi üzerinden veya https://abys.marmara.edu.tr/ercan.oztemel/ adresinden ulaşılabilir.
Prof. Dr. Nafiz Alemdaroğlu 1972 yılında ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümünden Lisans, 1975 yılında Poitiers-Fransa daki ENSMA, (Ecole Nationale Superieure de Mecanique et d’Aerotechnique) Mühendislik okulundan Yüksek Lisans, 1979 yılında da doktora derecelerini aldı. 1974 yılında ODTÜ Makine Mühendisliği bölümüne assistan olarak girdi. Fransa’da doktora çalışmalarını tamamladıktan sonra 1 sene araştırmacı olarak görev yaptı. 1981 yılında ODTÜ Makine Mühendisliği bölümüne geri döndü. 1984 yılında Universite Doçenti oldu. Aynı yıl ABD, California State University, Long Beach Makine Mühendisliği Bölümüne ziyaretçi öğretim üyesi olarak davet edildi. Burada Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümünün kurulmasına yardımcı oldu ve bu bölümün ilk öğretim üyesi oldu. 1991 yılında ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümüne doçent olarak atanarak geri döndü. 1992 yılında aynı bölümde Profesör oldu. 1997 – 2006 yılları arasında Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölüm Başkanlığı görevini yaptı. 2015 yılında ODTÜ deki görevinden kendi isteği ile emekli olup, Atılım Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokuluna müdür olarak atandı. Prof Alemdaroğlu 2020 yılında Atılım Üniversitesinde Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümünü kurdu. Halen Sivil Havacılık Yüksekokulu ile Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölüm başkanlığı görevlerini sürdürmektedir. Profesör Alemdaroğlu, 1994 - 2010 yılları arasında önce NATO-AGARD Flight Vehicle Integration panelinde, 1998 yılından sonra da NATO Research and Technology Organization (RTO) da System Concepts and Integration Panelinde Türkiye’yi temsilen panel üyeliği görevinde bulundu. 2000-2004 yılları arasında bu panelin başkanlığını yaptı. 2010-2015 arasında RTO nun Yönetim Kurulu, Research and Technology Board (RTB) da Türkiye Milli delegesi olarak görev yaptı. Prof Alemdaroğlu, 2018 yılında NATO –STO nun en prestijli Bilim Ödülü olan “Von Karman Medal” yasını alan ilk ve tek Türk bilim insanı oldu. 2018 yılında STB yönetim kurulu üyeliğine yeniden atandı. Halen bu görevini sürdürmektedir. Prof. Alemdaroğlu, 1995 yılından bu yana STO nun SCI paneline bağlı Flight Test Technology çalışma grubunda Türkiye temsilcisi olarak görev yapmaktadır. 2008 yılında bu gruptaki çalışmaları ile NATO RTO nun Bilimsel Başarı ödülünü almıştır. Prof. Alemdaroğlu 2016 yılından bu yana Von Karman Akışkanlar Dinamiği Enstitüsünün Bilimsel Danışma Komitesi üyesi olarak da görev yapmaktadır. Prof. Alemdaroğlu, 1991- 2006 yılları arasında Roketsan’a danışmanlık yaptı. 2008-2015 yılları arasında ASELSAN ile yoğun bir işbirliği içerisinde Mini İnsansız hava aracı proje çalışmalarını sürdürdü. Prof. Alemdaroğlu, ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümünde, Aerodinamik, Uçak Tasarımı, Isı transferi, Akışkanlar Mekaniği, Sınır Tabaka Teorisi, Deneysel Aerodinamik, Türbülanslı Akışlar derslerini vermiştir. . Prof. Alemdaroğlu evli ve 2 çocuk babasıdır. İngilizce ve Fransızca bilmektedir.
E-Posta: