Teknoloji Sohbetleri'nin yedincisi; HAVELSAN'ın öncülüğünde, "Yapay Zekâ, Hukuk ve Etik" konusuyla 12 Kasım 2020 tarihinde 15:00-17:00 saatleri arasında çevrimiçi düzenlenmiş ve HAVELSAN TV YouTube üzerinden canlı olarak yayınlanmıştır. Panel videolarımıza Etkinlik Videoları bölümünden ya da HAVELSAN TV YouTube üzerinden ulaşabilirsiniz.
Doç. Dr. Aykut KOÇ, Bilkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü ve Ulusal Manyetik Rezonans Araştırma Merkezi (UMRAM) öğretim üyesidir. Araştırma alanları doğal dil işleme, yapay zeka ve doğal dil işlemenin hukuk uygulamalarıdır.
Bilkent Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra yüksek lisans ve doktora çalışmalarına ABD’de devam etmiştir. 2011 yılında Stanford Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisans ve doktora çalışmalarını tamamlayan Doç. Dr. Koç aynı zamanda Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden hukuk alanında lisans derecesine sahiptir.
ASELSAN Araştırma Merkezinin kurucu kadrosunda yer almış ve bir çok araştırma projesinin yöneticiliğini yaparak akademik çalışmalarını sürdürürken ODTÜ’de yarı zamanlı ders vermiştir. 2019 yılından itibaren Bilkent Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
Çoğu uluslararası önemli dergi ve konferanslarda olmak üzere 50 akademik yayını ve patenti bulunan ve birçok önemli akademik dergide hakem olarak da görev alan Doç. Dr. Aykut KOÇ IEEE Kıdemli Üyesidir.
Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi olan Ş. Barış Özçelik, 2009 yılında medenî hukuk alanında “doktor”, 2018 yılında ise aynı alanda “doçent” unvanlarını almıştır. 2007-2008 yıllarında, İsviçre Federal Hükümet Bursu’nu kazanarak, “mücbir sebep” konulu doktora çalışmasını Basel Üniversitesi’nde sürdürmüştür. 2019 yılında, “yapay zekâ ve hukuk” konulu araştırma projesiyle TÜBİTAK desteği almaya hak kazanmıştır. Çeşitli konularda yayımlanmış çok sayıda bilimsel makalesi ve bir kitabı bulunan Özçelik, İngilizce ve Almanca bilmektedir.
Web: http://www.hukuk.bilkent.edu.tr/index.php?page=kisi&id=4
Twitter: @bozcelik16
Avukat Işıl Selen Denemeç, 2012 yılında Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştur. Bir süre uluslararası bir hukuk bürosu bünyesinde çalıştıktan sonra ilk yüksek lisansını 2015 yılında UC Berkeley’de hukuk ve teknoloji alanında tamamlamıştır. Mezuniyet sonrası ABD’de kaldığı süreçte Profesör Robin Feldman’ın araştırma asistanlığını yapmış, bir hukuk bürosunda fikri haklar üzerine çalışmış ve Santa Clara Üniversitesi’nin yaz okulunda ders vermiştir.
Türkiye’ye döndükten sonra TÜBİTAK Teknoloji Transfer Ofisi Başkanlığı’nda çalışmış ve çeşitli platformlardaki sunumlarının yanı sıra, Moda Hukuku Enstitüsü’nde karşılaştırmalı vaka analizi dersleri vermiştir.
İkinci yüksek lisansını bu sene Jean Monnet Bursiyeri olarak Trinity College Dublin’de fikri mülkiyet ve bilgi teknolojileri hukuku alanında tamamlamış ve yüksek onur derecesi (distinction) ile mezun olmuştur. Tez konusu, makine öğrenmesi algoritmalarının kullanılması sürecindeki telif hakkı sorunlarıdır. Yüksek lisans sürecinde Trinity Research & Innovation’da ticarileştirme ve fikri mülkiyet konularında yarı zamanlı olarak çalışmıştır.
Haziran 2020’den beri, Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren Avrupa Yapay Zeka Birliği (European AI Alliance) üyesidir. Halen T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Hukuk Müşavirliği bünyesinde, aslen yeni gelişen teknolojilerin hukuki boyutuna odaklı olarak çalışmalarını sürdürmektedir.
2012 yılında Japonca eğitimi sonrasında hukuk fakültesine başladım. Japonca eğitimim sırasında Japon dili sertifikası aldım. Çeşitli hukuk bürolarında staj yaptım. Ayrıca arabuluculuk- tahkim ve ceza hukuku gibi alanlarda sertifika programlarına katıldım. Hukuk fakültesinin akabinde Bilişim ve Teknoloji Hukuku alanında yüksek lisans yaptım. “Elektronik Sözleşmelerin Botlar Aracılığıyla Akdedilmesi” başlıklı tezimi başarı ile sundum. https://siberbulten.com/ sitesinde ise her ay yapay zekâ ve robotik ile ilgili yazılarım yayınlanmakta. Aynı zamanda İstanbul Barosu’na kayıtlı bir avukat olarak bilişim hukuku alanında mesleğime devam etmekte ve İstanbul Barosu bünyesinde oluşturulan Yapay Zekâ Çalışma Grubu’nun çalışmalarına liderlik etmekteyim. robotic.legal adlı bloğumda 3 yıldır yapay zeka, robotlar ve hukuksal durumları ve problemler ile ilgili çalışmalar yürütmekteyim. Özyeğin Üniversitesi’nde Hukuk ve Yapay Zekâ konulu yüksek lisans dersini vermekteyim.
Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinden lisans derecesini alan Yavuz Selim Günay, Gazi Üniversitesi’nden ticaret hukuku, London School of Economics and Political Science’den (LSE) ise uluslararası ticaret hukuku yüksek lisans derecelerini almıştır. Halihazırda, Gazi Üniversitesi’nde Start-Up Finansmanının Hukuki Çerçevesi konulu doktora teziyle doktora çalışmalarına devam etmektedir.
Çalışmalarını ağırlıklı olarak şirketler hukuku, sermaye piyasası, teknoloji hukuku, fikri mülkiyet hukuku, uyuşmazlık çözümü alanlarında yürüten Yavuz Selim Günay, HAVELSAN Hukuk Müşaviri olarak görev yapmaktadır.
E-Posta: