Teknoloji Sohbetleri'nin sekizincisi; HAVELSAN'ın öncülüğünde, "Blokzincir" konusuyla 30 Haziran 2021 tarihinde 15:00-17:00 saatleri arasında çevrimiçi düzenlenecek ve HAVELSAN TV YouTube üzerinden canlı olarak yayınlanacaktır.
Emin Gün Sirer, Cornell Üniversitesi’nde bilgisayar bilimi öğretim üyesi ve Ava Labs Kurucusu ve CEO’sudur. Özellikle blok zincirler ve eş düzeyde sistemler olmak üzere işletim sistemleri, ağ iletişimi ve dağıtılmış sistemler konusunda uzmandır. Coin üretmek için İş Kanıtı (Proof-of-Work (PoW) kullanılan ilk coin uygulamasının yanı sıra bencil madencilik, ölçek tanımlama ve mevcut kripto paraların merkezileştirilmesi ve açık zincir ve kapalı zincir ölçeklendirme için önde gelen önerileriyle tanınmaktadır. Sirer aynı zamanda, blok zincire dayalı uygulamaları bugünün beyaz tahtaları ve Kavram Kanıtlamalarından (Proof-of Concepts) yarının hızlı ve güvenilir finansal yönetim ve kayıt sistemlerine geçmeyi hedefleyen Kripto Paralar ve Akıllı Sözleşmeler inisiyatifi (IC3) Direktör Yardımcısıdır.
İsa 2002 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Matematik Bölümü'nden mezun oldu. Yüksek Lisansını 2004 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uygulamalı Matematik Enstitüsü Kriptografi Anabilim dalından aldıktan sonra, 2014 yılında yine aynı anabilim dalında doktorasını tamamladı. Doktora tezini simetrik şifreleme sistemlerinin karmaşıklık kriterlerini koruyan dönüşümler üzerine yaptı. Halen, TÜBİTAK BİLGEM Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü’nde Matematiksel ve Hesaplamalı Bilimler Bölümü ve Blokzincir Araştırma Laboratuvarı'nda Başuzman Araştırmacı olarak çalışmalarına devam etmektedir. Mahremiyet artıcı teknolojiler, Bulut Bilişim ve Blokzincir üzerinde güvenlik ve mahremiyet artırıcı protokollerin tasarım ve analizi konuları başlıca çalışma alanlarıdır. Ayrıca, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesinde yarı zamanlı olarak lisans ve lisansüstü dersler vermektedir.
İstanbul Teknik Üniversitesi Uzay Mühendisliği (2001) ve Yıldız Teknik Üniversitesi MBA (2007) mezun olan Usta, profesyonel iş hayatına 1999 yılında dijital oyun teknolojileri üzerine yazılar yazarak başlamıştır. 2002 yılından itibaren farklı kurumlarda Bilgi Teknolojileri yöneticisi olarak görev almış aynı zamanda muhtelif yayınlarda teknoloji yazarlığını sürdürmüştür.
Infomag (2009-2013) ve Bloomberg Businessweek Türkiye (2011-2014) teknoloji editörlüğü ile kariyerini farklı bir yöne çeviren Usta, 2014 yılından itibaren farklı ölçeklerde dijital ve basılı medya kanallarının kurulması ve yönetilmesinde lider rol almıştır.
2017 yılında kurumsal gazetecilik alanında hizmetler sunan Mercek Tech’i kurmuştur. The Startup Owner’s Manual, Identity is the New Money ve The Blockchain and The New Architecture of Trust isimli kitapları Türkçe’ye çeviren Usta aynı zamanda İngilizce Coopetition kavramını Türkçeye Rekaberlik karşılığı ile kazandırmıştır.
Blockchain teknolojisi ile alakalı yazılan ilk Türkçe kitap Blockchain 101’in eş yazarı olan Usta, Blockchain alanında Türkiye’de sunum ve eğitimler gerçekleştiren, danışmanlık veren sayılı teknoloji uzmanlarından birisidir. Aynı zamanda FinTech İstanbul ve Blockchain Türkiye Platformu’nun Genel Yayın Yönetmenliğini sürdürmektedir.
Mesut GÖZÜTOK, Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden 1991 yılında mezun olmuştur. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Bölümünde Yüksek Lisansını 1994 yılında tamamlamıştır. Mezuniyeti sonrasında önce Egebank A.Ş. ve sonrasında PETKİM A.Ş.’nin bilgi işlem bölümlerinde Sistem Programcısı olarak görevler yapmıştır. 1996 yılında, bilgi güvenliği alanında yazılım mühendisi olarak çalışmak üzere HAVELSAN’da göreve başlamıştır. Burada yürütülen Milli Firewall Projesi’nin tamamlanması sonrasında, çeşitli Komuta ve Kontrol Bilgi Sistemi yazılım projelerinde proje yöneticisi ve grup yöneticisi olarak görevler yapmıştır. Müteakiben, simülasyon teknolojileri alanında çalışmaya başlamış ve önce çeşitli yapısal (constructive) muharebe analiz simülasyonu projelerinde proje yöneticiliği, sonrasında Muharebe Simülasyonları Grup Müdürlüğü ve Mühendislik Grup Müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur. 2013 yılında, HAVELSAN ARGE bölümünde mobil cihaz güvenliği alanında çalışmaya başlamış güvenli mobil mesajlaşma sistemi üzerine bir proje tanımlamış ve yönetmiştir. Proje daha sonra İLETİ adı ile ürünleşerek HAVELSAN içinde ve çeşitli kurumlarda kurumsal mobil mesajlaşma çözümü olarak kullanıma sunulmuştur. Halen, yönetmekte olduğu Yeni Teknolojiler ve Inovasyon Grubu içerisinde, otonom sistem teknolojileri geliştirilmesine yönelik tanımlanan ve otonom otomobil/platform geliştirilmesi hedeflenen AutoDrive projesi yürütülmektedir. İlaveten, blokzincir tabanlı sistemler ve merkez bankası dijital parasına yönelik çeşitli konular için grup içerisinde projelendirmeye yönelik çalışmalar gerçekleştirmektedir. Bunların dışında, Avrupa Komisyonu’nun H2020 SME Instrument programı için bireysel uzman olarak görev yapmış, bu kapsamda 400’e yakın inovasyon projesinin değerlendirmesini gerçekleştirmiştir. Yeni başlatılan, Horizon Europe kapsamında da bu görevine devam etmektedir. Mobil iletişim güvenliği, otonom sistemler, artırılmış gerçeklik ve blokzincir alanlarında çeşitli patent başvuruları bulunmaktadır.
E-Posta: